Country-by-Country

Voor multinationale ondernemingen met een omzet vanaf € 750 miljoen.

Introductie

 

Je dient de Country-by-Country aangifte jaarlijks in, in het land waar de rapporterende vennootschap fiscaal gevestigd is. De Country-by-Country aangifte moet altijd binnen 12 maanden na de laatste dag van het boekjaar aangeleverd zijn bij de Belastingdienst.

In Nederland gevestigde vennootschappen van de multinationale onderneming moeten de Belastingdienst melden welke vennootschap de Country-by-Country aangifte gaat indienen én in welk land. De notificatie moet uiterlijk op de laatste dag van het boekjaar door de Belastingdienst zijn ontvangen.

Voordelen:

  • Meerdere aangiften per jaar mogelijk.
  • Het hele proces digitaal.
  • Mogelijkheid om gegevens te importeren in de Country-by-Country aangifte.

Tip van de consultant


Bij het uitwerken van de Country-by-Country reporting geef je de valuta van de moedermaatschappij op. 


Let op:

De valuta die je hier opgeeft is bepalend voor de hele Country-by-Country aangifte. Alle gegevens in de verschillende landen moeten worden aangeleverd in de valuta die je hier kiest. Zonodig reken je de bedragen dus om naar de juiste valuta.

Welke functionaliteit krijg je in

Wat richt je in.

1. Vrijgeven biljetsoort


 

Voordat je (voor een nieuw belastingjaar ) de Country-by-Country reporting kunt uitwerken moet je het biljet vrijgeven.

Lees hier meer.

2. Cliënt Vpb


 

De Country-by-Country aangifte moet worden ingediend door de uiteindelijke moederentiteit óf de surrogaatmoederentiteit óf een andere groepsentiteit.

In Profit wordt de Country-by-Country aangifte altijd gestart vanuit de cliënt Vpb. Als de Country-by-Country aangifte niet door de moeder maar door een andere vennootschap wordt gedaan, maak je in Profit van deze vennootschap een nieuwe cliënt Vpb. In de aangifte kun je vervolgens aangeven vanuit welke rol de vennootschap rapporteert.

Lees hier meer.

3. CbCr uitwerken


 

Bij het toevoegen van een nieuwe Country-by-Country aangifte wordt gecontroleerd of er nog een aangifte onderhanden is. Als dit het geval is wordt de recentste aangifte geopend en wordt er geen nieuwe toegevoegd. Er kan alleen een nieuwe Country-by-Country aangifte aangemaakt worden als aan de voorwaarden wordt voldaan.

Lees hier meer.

4. CbCr importeren


 

Bij het uitwerken van de Country-by-Country rapportage is het mogelijk om (met behulp van een importbestand) een aantal CbC-gegevens te importeren. Je kunt landen en vennootschappen voor de Country-by-Country rapportage importeren. Het voordeel hiervan is dat je de cijfers niet handmatig hoeft in te voeren. Hierdoor bespaar je tijd en voorkom je fouten bij het invullen van de rapportage.

Lees hier meer.

 

5. Rapportage


 

(optioneel)

Je kunt een (standaard)rapportage van de Country-by-Country aangifte afdrukken.  Je beschikt voor de Country-by-Country aangifte over enkele meegeleverde rapporten (per jaar). Je kunt deze rapporten naar je eigen wensen aanpassen.

Lees hier meer.

6. Standaard inrichting


 

(checklist)

Controleer de standaard meegeleverde basisinrichting aan de hand van onderstaande rubrieken.

  • Autorisatie gecontroleerd
  • Rapportlay-out volledig
  • Berichtsjabloon in orde
  • Dashboard actief
  • Workflow gecontroleerd
  • Signalen gedeblokkeerd
  • Proces in testomgeving doorlopen

Conversie


Nadat je de inrichting hebt gedaan, moet je er nog voor zorgen dat de data in Profit komt te staan. Hoe je om gaat met conversiewerkzaamheden lees je hier.

Wat


 

Beschrijving


 

Advies


 

1. Communicatieprofiel

Voordat je berichten kunt verzenden en ontvangen moet je het communicatieprofiel Communicatie met Digipoort deblokkeren.

Open de eigenschappen van het profiel om het te deblokkeren.

2. Digipoort certificaat

Voor het communiceren met de Belastingdienst heb je een Digipoort certificaat nodig. Je moet zelf de benodigde certificaat aanvragen via een dienstverlener van je keuze.

Ga voor meer informatie naar www.logius.nl.

Dit vind je nu al standaard in Profit


We helpen je graag op weg met de standaarden die wij alvast voor je gemaakt hebben. Zo kan je sneller aan de slag. De standaarden zijn voor alle klanten beschikbaar.

Beschikbare cursussen


Wil je een cursus volgen over een onderwerp van dit thema?