Basis HRM

De HRM-module is de basis voor de medewerkergegevens, het hart van de organisatie. Om tot een correcte vastlegging van de medewerkergegevens en de uiteindelijke verloning te komen, is het van belang dat basiszaken als een werkgever, instanties, cao, organigram, functiehuis en arbeidsvoorwaarden goed zijn ingericht.

Instroom

Onboarden is het proces waarbij (nieuwe) medewerkers naadloos worden opgenomen in jouw organisatie. Dit cruciale proces vormt de basis voor het succes van zowel de medewerker als de organisatie. Het effectief Onboarden zorgt ervoor dat je nieuwe collega zich in een mum van tijd helemaal thuis voelt, terwijl jij slechts minimale inspanningen hoeft te leveren om het proces te voltooien.

Doorstroom

Er zijn allerlei veranderingen die zich kunnen voordoen na een in dienst treding. Denk aan roosteraanpassingen, salarisveranderingen, verschuivingen in functies of wijzigingen in het contract. Bij AFAS hebben we een eigen kijk op deze processen, en die luidt: de leidinggevende is aan zet. Elke leidinggevende heeft toegang tot de gegevens van zijn teamleden. En het wordt nog beter – naast het bekijken van informatie kan de leidinggevende mutaties opstarten. Wij noemen dat MSS, oftewel Manager Self Service.

Uitstroom

Het vertrek van een medewerker is nooit leuk, maar het komt helaas toch voor. Onze visie, gebaseerd op het principe van vastlegging bij de bron, erkent de essentiële rol van zowel leidinggevenden als medewerkers in het uitstroomproces. Niet alleen de leidinggevende kan het uitdienstproces starten, maar ook de medewerker zelf heeft de mogelijkheid om het uitdienstproces te initiëren. Dit zorgt voor een dynamisch en zelfgestuurd vertrek, waarbij de iedereen bijdraagt aan een vlotte afhandeling.

Empoyee Self Service (ESS)

Met employee Self Service (ESS) zorg jij als medewerker voor je eigen gegevens binnen de organisatie. Het uitvoeren van een medewerkersmutatie begint al op de eerste werkdag. Je wordt gevraagd om je eigen gegevens aan te vullen, je familie beheren en je adres te controleren. Volgens de visie van AFAS is de medewerker zelf verantwoordelijk voor het doorvoeren van wijzigingen die de persoonlijke gegevens van de medewerker aangaan. 

Verlof & Verzuim

Naast dat je de medewerker wilt ondersteunen met werkgerelateerde processen is het boeken van verlof één van de belangrijkste onderdelen van de software voor de medewerker zelf. Via zowel InSite als de Pocket app heeft de medewerker de mogelijkheid om verlof aan te vragen en/of in te trekken. Helaas kan er ook verzuim voorkomen. In deze tijden waarbij landelijk het ziekteverzuimpercentage stijgt, is het extra van belang grip te hebben op het verzuim binnen de organisatie. Verzuim is al vervelend genoeg en daarom is het wel zo praktisch om alles omtrent het verzuim van de medewerker in goede banen te leiden. 

Wet verbetering poortwachter 

De visie van AFAS hier op is dat de medewerker zélf zijn/haar verzuim registreert in het systeem, waarbij er uiteraard contact is geweest met de leidinggevende. Vervolgens wordt het traject omtrent Wet verbetering Poortwachter (WvP) volledig geautomatiseerd via InSite doorlopen. Dit zodat het volledige verzuimdossier in AFAS terug te vinden is en er vanuit de verzuimmodule eenvoudig data naar bijvoorbeeld het UWV verstuurd kan worden. In deze processen is de rol van de leidinggevende, naast de bedrijfsarts, volgens onze visie groot. Die gaat immers intensief het traject in om de medewerker te begeleiden naar de weg terug richting werk. Daarnaast krijgt de bedrijfsarts ook een rol binnen de organisatie om zijn/haar taken via InSite af te handelen in het bedrijfsartsportaal, zodat alle onderdelen van de WvP geborgd zijn in het systeem. 

Gesprekkencyclus

Het verkrijgen van goede medewerkers is in deze krappe arbeidsmarkt al een uitdaging, maar het behouden ervan is minstens net zo uitdagend als belangrijk. Daarom is het van belang om goede doelen te stellen samen met de medewerkers en hierdoor de medewerker te ondersteunen bij zijn/haar ontwikkeling. 

Werving & Selectie

De werving en selectie van nieuwe medewerkers is een belangrijk onderdeel binnen HRM, zeker gezien de krapte op de arbeidsmarkt die er momenteel heerst. Wie moet je wel en wie moet je niet aannemen? Neem je die beslissing zelf of maak je gebruik van een selectiecommissie om zo van meerdere medewerkers een mening te hebben voordat je overgaat tot het in dienst nemen van één van de kandidaten? Dit zijn vraagstukken die je tegenkomt als je het over het proces Werving & Selectie hebt.