Payment service provider

Betaallink in je klantproces

Introductie

 

Je kunt tussen een Payment Service Provider (PSP) en Profit een koppeling maken, bijvoorbeeld met Mollie. Met deze koppeling kun je een betaallink versturen bij de e-mail van de factuur of aanmaning. Ook zorgt deze koppeling ook voor een automatische aflettering van alle betalingen die via een betaallink voldaan worden.

Bij het verstrekken van facturen en aanmaningen worden de betaallinks aangemaakt, voor de administraties waarvoor je een payment service provider hebt ingericht. Nadat de verkooprelatie heeft betaald ontvangt Profit hiervan een bericht en wordt de status van de betaling van de factuur of aanmaning bijgewerkt. 

Als de betaling succesvol is uitgevoerd en de PSP heeft het geld ontvangen van de verkooprelatie, dan zal de PSP deze periodiek uitbetalen. De specificatie van deze uitbetaling kun je geautomatiseerd inlezen en verwerken als bankafschrift om de openstaande posten af te letteren.

Voordelen:

 • Met de betaallink kunnen jouw klanten op een eenvoudige en laagdrempelige manier facturen betalen.
 • De facturen worden tijdig betaald. 
 • Je kunt de betaallink ook op de aanmaning zetten.

 

 

Betaallink verstrekken

 

Bereid je goed voor


Voordat je direct aan de slag gaat met de inrichting is het goed dat je nadenkt over onderstaande vragen. Dit zijn bepalende keuzes voor de inrichting van het proces. Ga je dit samen oppakken met bijvoorbeeld een AFAS consultant, zorg dan dat je deze vragen goed hebt voorbereid voordat de consultant op de stoep staat. 

 1. PSP-account
  Je moet een bestaand account hebben bij de PSP, voordat je het communicatieprofiel inricht.
 2. Bankrekening PSP
  Voor het verwerken van de uitbetalingen van de PSP moet je de PSP als bankrekening toevoegen. 
 3. Crediteur PSP
  Elke maand stuurt de PSP een factuur voor de transactiekosten van de afgelopen maand. Deze factuur wordt in de kosten geboekt, en op crediteur PSP. 
 4. Tussenrekening PSP - Bank
  Voor de kruisposten PSP en de bank heb je een grootboekrekening nodig.

Tip van de consultant


De PSP betaalt periodiek de betalingen uit. Dit kan bijvoorbeeld elke dag, elke week of elke maand zijn. Het advies is om de PSP elke dag uit te laten betalen, zodoende is de administratie bij. Dit kun je instellen in je PSP-account.

Je kunt de koppeling ook zonder de betaallinks gebruiken en alleen de specificatie inlezen om de openstaande posten af te letteren. Dit is een instelling bij de payment service provider.

Welke functionaliteit krijg je in

Wat richt je in.

1. Communicatieprofiel

 


 

Voor de communicatie tussen de Profit-omgeving en de AFAS Payment Service (APS) moet je het communicatieprofiel Communicatie met AFAS Payment Service deblokkeren en activeren.

Voor de communicatie met de PSP Mollie gebruikt Profit het communicatieprofiel Communicatie met Mollie. Dit communicatieprofiel wordt automatisch deblokkeerd nadat je deze koppeling met de payment service provider hebt geactiveerd en bevat verder geen instellingen.

Lees hier meer.

2. Payment service provider (PSP)


 

 Je maakt een payment service provider (PSP) aan voor de koppeling met een PSP en activeert deze. Bij het activeren maak je een koppeling tussen AFAS en je PSP-account. 

Per administratie kun je één PSP aanmaken en hieraan een Mollie-account koppelen. Als je vanuit verschillende administraties betaallinks wilt versturen, maak dan meerdere PSP's aan. 

Vink de optie Betaalllink genereren voor facturen en aanmaningen uit als je alleen de specificatie van uitbetalingen van Mollie wilt inlezen.

Lees hier meer.

3. Berichtsjabloon

 


 

Voor het versturen van het e-mailbericht voor de factuur of aanmaning richt je het berichtsjabloon in.

Elk type factuur/aanmaning kent zijn eigen berichtsjabloon. Voeg het veld AFAS Payment URL toe voor de betaallink of maak een kopie van het standaard  berichtsjabloon bijv. Verkoopfactuur incl. betaallink (Profit).

Je koppelt de berichtsjabloon met de betaallink in het verkooprelatieprofiel voor de facturen.

Voor aanmaningen koppel je de berichtsjabloon in de financiële instellingen. 

Lees hier meer.

4. Verkooprelatieprofiel


 

Binnen het profiel stel je de lay-out van de factuur in en het berichtsjabloon inclusief betaallink waarmee deze verzonden.

Lees hier meer.

5. Verkooprelatie


 

Bij de verkooprelatie leg je het te gebruiken verkooprelatieprofiel vast.

Verder stel je per verkooprelatie op een voorkeur verstrekkingswijze van e-mailen  om te zorgen dat de facturen en aanmaningen via e-mail wordt verstrekt. Leg ook een voorkeur contactpersoon vast. 

Lees hier meer.

6. Standaard inrichting


 

(checklist)

Controleer de standaard meegeleverde basisinrichting aan de hand van onderstaande rubrieken.

 • Autorisatie gecontroleerd
 • Rapportlay-out volledig
 • Berichtsjabloon in orde
 • Dashboard actief
 • Workflow gecontroleerd
 • Signalen gedeblokkeerd
 • Proces in testomgeving doorlopen

Conversie


Nadat je de inrichting hebt gedaan, moet je er nog voor zorgen dat de data in Profit komt te staan. Hoe je om gaat met conversiewerkzaamheden lees je hier.

Wat


 

Beschrijving


 

Advies


 

1. Bankrekening 

Voor het verwerken van de specificatie van uitbetalingen van moet je de PSP als bankrekening toevoegen. De administratie van de bankrekening moet gelijk zijn aan de bankrekening van de payment service provider.

Als je meerdere administraties hebt, maak dan meerdere bankrekeningen aan in Profit.

2. Crediteur 

Voor het verwerken van de transactiekosten van de PSP moet je de PSP als crediteur toevoegen.

 

3. Grootboekrekening 

Voor het boeken van de transactiekosten die de PSP in rekening brengt heb je een grootboekrekening nodig. 

Daarnaast heb je een grootboekrekening nodig voor de kruisposten tussen de PSP en de bank.   

De kruispostenrekening moet van het type activa of passiva zijn, soort rekening mag niet ‘Btw’ zijn en vinkje ‘Verzamelrekening’ moet uit staan.

Dit vind je nu al standaard in Profit


We helpen je graag op weg met de standaarden die wij alvast voor je gemaakt hebben. Zo kan je sneller aan de slag. De standaarden zijn voor alle klanten beschikbaar.

Beschikbare cursussen


Wil je een cursus volgen over een onderwerp van dit thema?