Salarisverwerkingsplan

Voor iedere periode een eigen salarisverwerkingsregel.

Introductie

 

Elke periode die je verwerkt in de salarisverwerking kent een regel in het salarisverwerkingsplan. Een regel in het salarisverwerkingsplan noemen we een perioderegel. 
Het salarisverwerkingsplan leg je vast bij de werkgever. Je legt hierin basisgegevens vast voor de verloning. Daarnaast geeft het ook inzicht nadat je een periode hebt geaccordeerd. 

Tijdens het aanmaken van een salarisverwerkingsregel heb je vijf opties:

 1. Een losse perioderegel maken | Per periode een salarisverwerkingsregel.
 2. Meerdere perioderegels genereren | Op basis van de instellingen op het tabblad salarisverwerking worden er regels gegenereerd.
 3. Kopiëren van een andere werkgever | Kopieer je plan door naar een andere werkgever en vervang alleen de nodige velden.
 4. Correctieperiode aanmaken | Een aparte verwerkingsregel waarin je terugwerkendekracht mutaties kunt uitbetalen.
 5. Correctieperiode maken in afgesloten jaar | Een aparte verwerkingsregel waarin je terugwerkendekracht van het voorgaande boekjaar kunt uitbetalen. 

Voordelen:

 • De salarisverwerkingsgegevens van een periode op één regel binnen de werkgever vastleggen.
 • Geeft inzicht over de salarisverwerking voor, tijdens en na de salarisbetaling.
 • Een salarisverwerkingsplan is makkelijk te importeren en kun je ook eenvoudig doorkopiëren naar een andere werkgever.

 

 

 

Salarisverwerkingsplan

 

 

 

 

 

Salarisverwerking

 

 

 

 

 

Periode verwerken

 

 

 

 

 

Periode dichtzetten

 

 

 

 

 

Accorderen salarisverwerking

 

 

Bereid je goed voorVoordat je direct aan de slag gaat met de inrichting is het goed dat je nadenkt over onderstaande vragen. Dit zijn bepalende keuzes voor de inrichting van het proces. Ga je dit samen oppakken met bijvoorbeeld een AFAS consultant, zorg dan dat je deze vragen goed hebt voorbereid voordat de consultant op de stoep staat.
 

 1. Naam
  Bepaal per periode de naam van de perioderegel.
 2. Naam
  Bepaal per periode de naam van de journalisering van de perioderegel.
 3. Dagboek
  Bepaal je dagboek in Profit Financieel waarop de loonjournaalposten weggeschreven mogen worden bij integratie naar Profit Financieel.
 4. Betaaldatum
  Bepaal je betaaldatum per periode.

Tip van de consultantMaak ieder jaar direct voor alle perioden een salarisverwerkingsplan aan. 

Een salarisverwerkingsplan is heel goed te importeren. Zet samen met de consultant en middels het sjabloon een goede basis neer, zodat je deze ieder jaar kunt aanpassen waar nodig en kunt hergebruiken.

Let op: 
Een nieuwe werkgever moet je altijd vanaf periode 1 verlonen. Ook als de werkgever pas later in het jaar wordt vastgelegd in Profit.

Welke functionaliteit krijg je in

Wat richt je in.

1. Soort verwerking

 


 


Geef per periodeverwerking de planningsdata op. Geef de perioderegel een logische omschrijving zodat je deze herkent in de salarisverwerkingscockpit. 

Geef alleen een aparte verwerkingscode mee als je een looncomponent of een groep medewerkers apart wilt verlonen. Probeer dit zoveel mogelijk te voorkomen!

Koppel de Periodetabel aan het betreffende jaar en de periode.

 

2. Uurloners

 


 


Vink het veld Uurloners zonder gewerkte uren verwerken altijd aan in elke perioderegel. De uurloners zonder uren worden dan wel meegenomen in de salarisverwerking wat nodig is voor een correcte doorberekening van looncomponenten en de verwerkingen.

Wil je de uurloners toch uitsluiten? 
Lees hier meer.

3. Einddatum urenregistratie


 


De datum urenregistratie is bepalend voor alle geaccordeerde declaraties, geboekte ziekte- en verlofuren en de gewerkte uren van uurloners vanuit de nacalculatie. 

Dit datumveld is een tot en met datum. Alle geaccordeerde items worden meegenomen t/m deze datum. Alles wat later geboekt en of geaccordeerd wordt, worden meegenomen in de eerstvolgende periode.


Let op: 

Wil je alle declaraties meenemen in het betreffende jaar?  Vul dan het veld Einddatum urenregistratie met de datum 31-12-XXXX in de decemberregel. Doe je dit niet, dan neemt Profit in januari van het ieder opvolgend nieuw boekjaar de uren van december van het voorgaande boekjaar mee. 

Lees hier meer.

4. Werkkostenregeling


 


Je mag als werkgever na afloop van het jaar in één keer afrekenen. De eindheffing moet uiterlijk in de loonaangifte van januari van het volgende jaar aangegeven en afgedragen worden. Afrekenen in december van het betreffende jaar is ook toegestaan.

Je vult in beide salarisverwerkingsplannen (december en januari) de werkkosten:

 • Reken je af in december, dan vul je in december het daadwerkelijke bedrag aan werkkosten in. In januari geef je dan '0' op.
 • Reken je af in januari of februari, dan vul je in december '0' in en in januari of februari het daadwerkelijke bedrag aan werkkosten.

Lees hier meer.

5. Betaalbestand


 


Als je een betaaldatum vastlegt, zal Profit deze gebruiken en overnemen in het betaalbestand. Op deze datum zal de bank de salarissen overmaken. Ook als je eerder de salarissen accordeert.
Als je geen betaaldatum vastlegt, zal Profit de datum gebruiken waarop je het betaalbestand feitelijk genereert.

Tevens kun je de loonstroken later dan de betaaldatum laten generen door Profit. Vul dan het veld Loonstrook aantal dagen na betaaldatum verstrekken. Wanneer je uitgesteld verstrekken van loonstroken hebt ingericht hoef je na het accorderen van de periode NIET meer op de actieknop Loonstrook te drukken.


Let op:

Als je de betalingen van de werkgever toevoegt aan een collectief bestand, geldt deze betaaldatum niet. In dat geval geldt de datum waarop je het collectieve betalingsbestand genereert als betaaldatum.

6. Journalisering


 


Vul de financiële periode, het dagboek en de boekstukdatum van deze periode in waarin Profit de journaalpost voor deze periode boekt.
Geef eventueel een tekst voor de journaalpost op.


Let op:

Zorg dat het dagboek aanwezig is in Profit Financieel.

Is het dagboek nog niet aanwezig? Maak deze dan eerst aan.

 

 

7. Digitale aanlevering


 


(optioneel)

PLO/OLP (collectief)
Voor de werkgever verricht je een periodieke opgave als deze aangesloten is bij bepaalde pensioeninstanties. 

De aanlevering en inrichting verschilt per instantie.

Lees hier meer.

8. TWK mutaties


 


(optioneel)

Correctieperiode in lopend boekjaar
Een correctieperiode is een aparte verwerkingsperiode in het salarisverwerkingsplan van het huidige jaar. In een correctieperiode kun je de TWK-mutaties verwerken.

Lees hier meer.

Correctieperiode in afgesloten boekjaar
Een jaaroverschrijdende correctie (TWK) is over het algemeen bedoeld om fouten in het voorgaande jaar te herstellen, waarbij tevens de loonaangifte en het jaarwerk wordt gecorrigeerd.
________________________________________

Let op:

Je hebt bij de jaaroverschrijdende correctie de mogelijkheid om maar één medewerker te verwerken en te accorderen.

Lees hier meer.

9. Automatisch verlengen


 

 

Op het tabblad salarisverwerking is het mogelijk om een vinkje te zetten bij het automatisch verlengen van het salarisverwerkingsplan. Door deze instelling wordt er automatisch een nieuw jaar aangemaakt op basis van de instellingen.

Dit gebeurt bij de jaarovergang.

Lees hier meer.

 

10. Import


 


(optioneel)

Je kunt de salarisverwerkingsplannen bij de werkgever(s) importeren.
Hiermee bespaar je veel tijd, als je veel werkgevers in een omgeving bijhoudt.

Voor het opzetten van een importbestand is een Excel-sjabloon beschikbaar.

Lees hier meer.

Dit vind je nu al standaard in Profit


We helpen je graag op weg met de standaarden die wij alvast voor je gemaakt hebben. Zo kan je sneller aan de slag. De standaarden zijn voor alle klanten beschikbaar.

Ga je nu starten met een nieuwe omgeving?


Als je vandaag gaat starten met een nieuwe omgeving die door ons wordt aangemaakt dan werk je met een template omgeving. Dit is een omgeving die naast de Profit inrichting specifieke branche onderdelen mee heeft gekregen. In deze omgeving hebben we bovenop de standaard Profit onderdelen alvast inrichting voor je gedaan. Daarbij moet je denken aan aanvullende type dossier/workflows, declaratieprofielen, signalen, InSite inrichting, autorisatie, en weergaven.

Wat


 

Type


 

Beschrijving


 

Salarisverwerkingsplan

Inrichting

In de template wordt het salarisverwerkingsplan van het gehele jaar meegeleverd. Loop deze door en wijzig de velden naar eigen wens.

Dagboek Salarissen

Inrichting

In de template wordt het dagboek 92 Salarissen standaard meegeleverd in Profit Financieel.

Betaaldatum Betaalbestand

Inrichting

In de template wordt standaard de 24e aangehouden als betaaldatum. Valt deze datum in een weekend, wordt deze datum naar voren gehaald (de vrijdag). In december betalen we standaard uit de een-na-laatste vrijdag van de maand.

 

Beschikbare cursussen


Wil je een cursus volgen over een onderwerp van dit thema?