Transitievergoeding

De vergoeding als je wordt ontslagen.

Introductie

 

Naast dat de medewerker zijn contract kan opzeggen of de medewerker gaat met pensioen, kan het ook zijn dat de werknemer door de werkgever wordt ontslagen. Uiteraard is dat een vervelende kwestie. Als werkgever ben je verplicht om een transitievergoeding te betalen als het ontslag via het UWV of de kantonrechter. Het is gebruikelijk dat de ontslag- en transitievergoeding in de maand na afloop van de arbeidsverhouding wordt betaald.

Voordelen:

  • Workflow kan je zowel los starten als vanuit de uitdienst workflow.
  • Binnen de workflow zit een handige rekentool voor de vergoeding.
  • Vanuit de workflow wordt er gelijk een nabetalingscontract aangemaakt.

 

Transitievergoeding

 

Bereid je goed voor


Voordat je direct aan de slag gaat met de inrichting is het goed dat je nadenkt over onderstaande vragen. Dit zijn bepalende keuzes voor de inrichting van het proces. Ga je dit samen oppakken met bijvoorbeeld een AFAS consultant, zorg dan dat je deze vragen goed hebt voorbereid voordat de consultant op de stoep staat. 

  1. Bepalen
    Bepaal het startpunt van de transitievergoeding. Is dat aan het eind van de uitdienst workflow of is dat een losse actie?
  2. Bepalen
    Bepaal welke loonbestandsdelen (vast en variabel) moeten intellen op het lijstbegrip.

Tip van de consultant


 

Je kunt de transitievergoeding berekenen op een verwachte einddatum van het contract, maar dan kun je de workflow niet goedkeuren. Nadat de einddatum van de medewerker is gevuld zul je dan de gegevens moeten vernieuwen om een juiste berekening van de transitievergoeding te krijgen. 

Welke functionaliteit krijg je in

InSite


  • Aanmaken transitievergoeding

Wat richt je in.

1. Profiel


 

Zowel voor de profielen voor de transitievergoeding als de profielen voor uitdienst moeten worden ingesteld voor de gewenste situatie.

Lees hier meer.

2. Lijstbegrip


 

Als je meer loonbestandsdelen wilt laten meetellen in de berekening van de transitievergoeding, dan moet je het lijstbegrip aanpassen voor de vaste of de variabele loonbestandsdelen van de transitievergoeding.

Lees hier meer.

 

3. Workflow


 

De workflow voor de transitievergoeding wordt zowel door de manager als de medewerker digitaal ondertekend. Pas als beide akkoord zijn wordt er een nabetalingscontract aangemaakt en daarmee de mogelijkheid om de transitievergoeding te verlonen.

Lees hier meer.

 

 

4. Document


 

Om de transitievergoeding vast te leggen in een contractvorm gebruik je een document. Deze koppel je in het profiel van de transitievergoeding.

Lees hier meer.

 

 

 

5. Standaard inrichting


 

(checklist)

Controleer de standaard meegeleverde basisinrichting aan de hand van onderstaande rubrieken.

  • Autorisatie gecontroleerd
  • Rapportlay-out volledig
  • Berichtsjabloon in orde
  • Dashboard actief
  • Workflow gecontroleerd
  • Signalen gedeblokkeerd
  • Proces in testomgeving doorlopen

Dit vind je nu al standaard in Profit


We helpen je graag op weg met de standaarden die wij alvast voor je gemaakt hebben. Zo kan je sneller aan de slag. De standaarden zijn voor alle klanten beschikbaar.

Ga je nu starten met een nieuwe omgeving?

 

Als je vandaag gaat starten met een nieuwe omgeving die door ons wordt aangemaakt dan werk je met een template omgeving. Dit is een omgeving die naast de Profit-inrichting specifieke brancheonderdelen mee heeft gekregen. In deze omgeving hebben we bovenop de standaard Profit-onderdelen alvast inrichting voor je gedaan. Bijvoorbeeld aanvullende type dossier/workflows, declaratieprofielen, signalen, InSite-inrichting, autorisatie en weergaven.

Wat


 

Type


 

Beschrijving


 

Uitdienst

Profiel

Transityievergoeding kunnen starten vanuit de uitdienst workflow.

 

Beschikbare cursussen


Wil je een cursus volgen over een onderwerp van dit thema?