Transitorisch boeken

Verdelen over de periodesIntroductie


Je stuurt de factuur maar één maal per jaar, maar je wilt wel de omzet over 12 maanden geboekt hebben, dat noemen we transitorische omzetboeking. Als je via de cyclus de factuur per jaar stuurt en de omzetboeking per maand in de administratie wilt hebben, moet je een aantal instellingen opvoeren.  Hierdoor heb je een veel beter inzicht in het periode resultaat van je onderneming. 


Voordelen:

 • Tijdsbesparing bij het journaliseren.
 • Juiste periodecijfers voor abonnementopbrengsten.
 • Zowel voor facturen als voor creditfacturen.Transitorisch boeken van abonnementsomzetBereid je goed voorVoordat je direct aan de slag gaat met de inrichting is het goed dat je nadenkt over onderstaande vragen. Dit zijn bepalende keuzes voor de inrichting van het proces. Ga je dit samen oppakken met bijvoorbeeld een AFAS consultant, zorg dan dat je deze vragen goed hebt voorbereid voordat de consultant op de stoep staat.

 1. Jaarabonnementen
  Bepaal of er binnen de abonnementenadministratie jaarabonnnementen zitten die je periodiek in financieel wilt hebben.
 2. Periodetabel 
  Bij het doorboeken van de omzet moeten de periodes niet geblokkeerd zijn, houd hier rekening mee.

Tip van de consultant


Prima inzicht in je perioderesultaat, maar je moet wel zorgen dat er voldoende periodes aanwezig zijn. Als je in één keer een leasefactuur maakt voor 4 jaar voorruit, dan moet je wel zorgen dat de periodetabel voor financieel ook aanwezig is en niet geblokkeerd is.


Wat richt je in.

1. Instelling administratiePer administratie waarin abonnementen voorkomen moet je op het boeken overig tabblad de tussenrekening voor de transitorische opbrengsten ingevuld worden. 

Daar worden de periode uitsplitsingen op tegengeboekt.

2. ArtikelgroepOp de artikelgroepen die worden gebruikt binnen de abonnementsfacturering zul je het vinkje voor transitorische omzet boeking maken moeten aanvinken.

3. Standaard inrichting(checklist)

Controleer de standaard meegeleverde basisinrichting aan de hand van onderstaande rubrieken.

 • Autorisatie gecontroleerd
 • Rapport layout volledig
 • Berichtsjabloon in orde
 • Dashboard actief
 • Workflow gecontroleerd
 • Signalen gedeblokkeerd
 • Proces in testomgeving doorlopen


Conversie


Nadat je de inrichting hebt gedaan, moet je er nog voor zorgen dat de data in Profit komt te staan. Hoe je om gaat met conversiewerkzaamheden lees je hier.

WatBeschrijvingAdvies1. Artikelgroep

Geef aan of er transitorisch geboekt moet worden. Reeds gejournaliseerde facturen worden niet meer aangepast.

Stel dit bewust in als dit van toepassing is.

Dit vind je nu al standaard in Profit


We helpen je graag op weg met de standaarden die wij alvast voor je gemaakt hebben. Zo kan je sneller aan de slag. De standaarden zijn voor alle klanten beschikbaar.


Ga je nu starten met een nieuwe omgeving?


Als je vandaag gaat starten met een nieuwe omgeving die door ons wordt aangemaakt dan werk je met een template omgeving. Dit is een omgeving die naast de Profit inrichting specifieke branche onderdelen mee heeft gekregen. In deze omgeving hebben we bovenop de standaard Profit onderdelen alvast inrichting voor je gedaan. Daarbij moet je denken aan aanvullende type dossier/workflows, declaratieprofielen, signalen, Insite inrichting, autorisatie, en weergaves.

WatTypeBeschrijvingArtikelgroep

inrichting

Het vinkje staat standaard aan bij de groep die gekoppeld is aan de abonnementsartikelen.Beschikbare cursussen


Wil je een cursus volgen over een onderwerp van dit thema?