Herwaardering valuta

Waardebepaling van de vreemde valuta.

Introductie

 

Indien je veel transacties buiten de eurozone doet zul je te maken krijgen met vreemde valuta. De waarde van deze valuta verandert dagelijks ten opzichte van de Euro. Om dit tot uitdrukking te brengen in de boekhouding zul je de valuta moeten herwaarderen. 


Let op:

De herwaardering wordt uitgevoerd over het saldo op het moment van herwaarderen. Wil je dus het saldo op 31 december herwaarderen dan zul je de herwaardering uit moeten voeren voordat je mutaties van 1 januari gaat uitvoeren.


Er zijn drie waarderingsmethoden van de vreemde valuta:

 • Slotkoers.
 • Historische koers.
 • Historische koers of lagere slotkoers.

Afhankelijk van de gebruikte methode zul je de valuta dus moeten herwaarderen als er een wijziging van de wisselkoers heeft plaatsgevonden.

Voordelen:

 • Per valuta uit te voeren.
 • Apart voor subadministratie debiteuren/crediteuren en grootboekrekening.
 • Het proces wordt doorlopen via een wizard.

Bereid je goed voorVoordat je direct aan de slag gaat met de inrichting is het goed dat je nadenkt over onderstaande vragen. Dit zijn bepalende keuzes voor de inrichting van het proces. Ga je dit samen oppakken met bijvoorbeeld een AFAS consultant, zorg dan dat je deze vragen goed hebt voorbereid voordat de consultant op de stoep staat.
 

 1. Vreemde valuta
  Bepaal of je zaken doet buiten de eurozone en daardoor met vreemde valuta te maken hebt.
 2. Waarderingsmethode
  Bepaal welke waarderingsmethode van de vreemde valuta binnen de organisatie wordt gebruikt en of je dan moet herwaarderen.

Tip van de consultantControleer in de waarderingsgrondslagen van de onderneming welke waarderingsmethode gehanteerd wordt en neem dan in je werkbeschrijving op wat er moet gebeuren bij een periodeafsluiting. 

Welke functionaliteit krijg je in

Wat richt je in.

1. Dagboek


Maak een dagboek aan waar alle herwaardering in worden geboekt.

Dat dagboek moet een variabel memoriaal hebben als type dagboek.

Lees hier meer.

2. Grootboekrekening


Maak een grootboekrekening aan waar de koersresultaten op worden geboekt. Dit mogen er ook twee zijn, één voor koerswinst en één voor koersverlies.

Lees hier meer.

3. Instellingen


Op het tabblad valuta bepaal je of je nulbedragen wilt toestaan tijdens een boeking, of je de koers mag aanpassen terwijl je aan het boeken bent. Het dagboek waar de herwaardering in geboekt wordt en de grootboekrekening voor de koers winst of verlies. Dit mag overigens dezelfde rekening zijn, zodat het totale koersresultaat eenvoudig zichtbaar is.

Lees hier meer.

4. Boekingslay-out


(optioneel)

Binnen de te gebruiken boekingslay-outs zul je de velden voor valuta, koers en valutabedrag moeten opnemen om de boekingen zowel in vreemde valuta als in euro’s te kunnen boeken.

Lees hier meer.

5. Standaard inrichting


(checklist)

Controleer de standaard meegeleverde basisinrichting aan de hand van onderstaande rubrieken.

 • Autorisatie gecontroleerd
 • Rapportlay-out volledig
 • Berichtsjabloon in orde
 • Dashboard actief
 • Workflow gecontroleerd
 • Signalen gedeblokkeerd
 • Proces in testomgeving doorlopen

Dit vind je nu al standaard in Profit


We helpen je graag op weg met de standaarden die wij alvast voor je gemaakt hebben. Zo kan je sneller aan de slag. De standaarden zijn voor alle klanten beschikbaar.

Beschikbare cursussen


Wil je een cursus volgen over een onderwerp van dit thema?