Persoonlijke rol

Niet gekoppeld aan de functie.

Introductie

 

Binnen de autorisatiegroep geef je op dat de rol gevuld kan worden op basis van een persoonlijke rol. Samen met de workflow medewerker persoonlijke rol (Profit) ben je dan in staat om het uitdelen van rechten automatisch én beoordeeld door een manager te laten verlopen. Je legt als het ware het uitdelen van rechten in de lijn, zonder tussenkomst van een applicatiebeheerder. De laatste stap in de workflow zorgt voor het aanpassen van de autorisatie. Door er een begindatum en een einddatum aan te koppelen wordt met het uitvoeren van de actie automatisch vullen groepen de wijziging doorgevoerd. 

Voordelen:

  • Per autorisatiegroep instelbaar.
  • Autorisatie zonder tussenkomst van applicatiebeheerder.
  • Aanpassen van de groep kan via een geplande taak.

Autorisatie

Workflows

 

Bereid je goed voorVoordat je direct aan de slag gaat met de inrichting is het goed dat je nadenkt over onderstaande vragen. Dit zijn bepalende keuzes voor de inrichting van het proces. Ga je dit samen oppakken met bijvoorbeeld een AFAS consultant, zorg dan dat je deze vragen goed hebt voorbereid voordat de consultant op de stoep staat.
 

  1. Autorisatierollen
    Bepaal bij welke autorisatierollen je het vullen op basis van persoonlijke rol wil uitvoeren.
  2. Geplande taak
    Bepaal op welke tijdstippen je de autorisatiegroepen wilt vullen via een geplande taak.

Tip van de consultantDoor de verantwoordelijkheid van het toekennen van rechten bij de leidinggevende te leggen en het proces via een geplande taak te automatiseren, is er na de inrichting geen actie van de applicatiebeheerder meer nodig. 

Ben je gestart op basis van een template?


Ben je gestart op basis van een template omgeving, dan is de kans groot dat we alle onderstaande inrichting al voor je gedaan hebben. In dit geval kun je direct aan de slag!

Om je een indruk te geven:

Op de medewerker stamkaart de sectie voor de autorisatierollen.

Wat richt je in.

1. Dossieritem


Je hebt het type dossieritem Medewerker persoonlijke rol(Profit)  in Profit.

Voor dit dossieritem stel je het volgende in:

  • Dossieritem als vertrouwelijk markeren

Lees hier meer.

 

2. Autorisatie


Na het activeren van het type pagina Medewerker persoonlijke rollen moet altijd worden geautoriseerd. Je voegt de pagina's voor het aanmaken en beoordelen toe aan de gewenste autorisatierollen.

Standaard zijn de pagina's gekoppeld aan de rol manager (Profit) en Medewerker (Profit).

Om persoonlijke rechten toe te kennen moeten er wel groepen zijn waarbij het vullen van de groep plaatsvindt op basis van de persoonlijke rol.

 

3. Workflow


Een workflow bestaat uit een opeenvolging van taken en acties. Voor dit type dossieritem raden we je aan om de workflow Medewerker persoonlijke rol na te bouwen.

Lees hier meer.

4. Profielen


Je gebruikt profielen om voorkeurwaarden vast te leggen voor dossieritems in InSite en/of OutSite. Per type dossieritem kun je verschillende profielen toevoegen, zodat je de gebruiker kunt 'sturen' bij het aanmaken van een dossieritem in InSite of OutSite.

Op het profiel maak je door middel van nieuwe context ook de vrije velden zichtbaar.

Lees hier meer.

5. Vrije velden


Voor dit type dossieritem gebruiken we geen Vrije velden.

Je kunt werken met vrije velden op het gekoppelde profiel. Deze blijven binnen de workflow aanwezig, zodat je bedrijfsspecifieke gegevens aan dossieritems kunt toevoegen. Je plaatst de vrije velden via de context op het profiel.

Lees hier meer.

6. Activeren


Activeer dit type pagina Medewerker persoonlijke rollen in de eigenschappen van de site waarin je dit wilt gebruiken.

Lees hier meer.

7. Pagina's opmaken


Elke pagina die je toevoegt voor InSite (of OutSite) moet je eerst nog opmaken zodat alle informatie duidelijk is. Bijvoorbeeld een weergave, een actie of een gerelateerde verwijzing.

Lees hier meer.

8. Plaatsen op je site


Voor het insturen van het dossieritem in InSite (en OutSite) moet je een menu-item, banner of hyperlink toevoegen.

Lees hier meer.

9. Geplande taak


Met de geplande taak autorisatiegroepen o.b.v. selectie actualiseren worden de rechten binnen de autorisatietool gevuld.

Lees hier meer.

Beschikbare cursussen


Wil je een cursus volgen over een onderwerp van dit thema?