Projectprofiel

Voor de onderverdeling van je projecten.

Introductie

 

Je kunt met een projectprofiel het gedrag van velden en de voorkeurwaarden van een aantal gegevens van een project vastleggen. Je legt hiermee een soort basisproject met een basisinrichting vast. Hiermee versnel en vereenvoudig je het toevoegen van gelijksoortige projecten.

Een projectprofiel bevat (een verwijzing naar) een context. In een context kun je een set van veldinstellingen vastleggen. Veldinstellingen bepalen de voorkeurwaarde van een veld en het 'gedrag' (alleen lezen, verplicht etc.). AFAS levert standaard twee contexten mee. Je kunt ook zelf contexten toevoegen.

Een projectprofiel kan aanvullende gegevens bevatten: fasen, voorcalculatie, voortgangsspecificatie of factuurtermijnen. Deze gegevens kunnen overgenomen worden van een bestaand project of toegevoegd worden bij het onderhoud van het projectprofiel.

Voordelen:

 • Basisinrichting voor gelijksoortige projecten.
 • Snel een project toevoegen.
 • Veldinstellingen per context.

Projectprofielen

Bereid je goed voor


Voordat je direct aan de slag gaat met de inrichting is het goed dat je nadenkt over onderstaande vragen. Dit zijn bepalende keuzes voor de inrichting van het proces. Ga je dit samen oppakken met bijvoorbeeld een AFAS consultant, zorg dan dat je deze vragen goed hebt voorbereid voordat de consultant op de stoep staat.

 1. Basisinrichting
  Bedenk van tevoren wat een goede basisinrichting is voor je projecten.
 2. Projectprofielen
  Bepaal welke soorten/categorieën projecten jullie organisatie voornamelijk heeft.
 3. Workflow
  Bepaal of je het aanmaken en aanpassen van projecten via de workflow wilt laten lopen.

Tip van de consultant


Voor de functionaliteit Aanmaken project in InSite voeg je projectprofielen toe. Voor elk projectprofiel dat je toevoegt wordt een profielspecifieke pagina gegenereerd in InSite. Deze wordt automatisch bij de profielkeuze getoond aan de gebruiker in InSite. Als je de naam van het projectprofiel wijzigt, dan wijzigt ook de naam van de pagina. Als je het projectprofiel verwijdert, dan wordt ook de pagina verwijderd.

Welke functionaliteit krijg je in

Wat richt je in.

1. Projectprofiel


 

Voeg een projectprofiel toe die als basis dient voor gelijksoortige projecten. 

Optioneel kun je aan het profiel de workflow project koppelen om het aanmaken van een project via de workflow te laten lopen, zodat deze eerst beoordeeld kan worden. Voorwaarde hiervoor is wel dat je projecten aanmaakt in InSite.

Lees hier meer.

2. Workflow project


 

   (optioneel)

Een nieuw project kun je aanmaken via de workflow. Pas na akkoord is het nieuwe project aangemaakt.

De workflow is gebaseerd op het type dossieritem Project (Profit). 

In het projectprofiel koppel je de workflow. Het profiel en de workflow voor het aanmaken hiervan op InSite moet je inrichten.

Lees hier meer.

3. Context


 

 Binnen een context bepaal je de veldinstellingen (zoals verplicht, niet zichtbaar en/of voorkeurwaarden). Een projectprofiel bevat een (verwijzing naar) een context. Je gebruikt een context voor één of meerdere projectprofielen.

Lees hier meer.

4. Veldinstelling


 

Per projectprofiel kun je de velden een bepaalde instelling meegeven, bijvoorbeeld (on)zichtbaar maken of altijd vullen met een bepaalde waarde. Dit zijn dezelfde instellingen als bij voorkeurwaarden, beheerdersinstellingen en invoerassistent.

Lees hier meer.

 

5. Termijnen


 

Bij een projectprofiel kun je factuurtermijnen toevoegen of wijzigen. Profit neemt voor een project dat je op dit projectprofiel baseert dezelfde verhouding voor factuurtermijnen.

 

6. Voorcalculatie


 

Bij een projectprofiel kun je een voorcalculatie toevoegen. Zo heeft ieder project dat je toevoegt via dat projectprofiel al een voorcalculatie. Deze voorcalculatie kun je naderhand nog wijzigen.

Voordeel van een projectprofiel boven het overnemen van een voorcalculatie uit een ander project is dat je bij het projectprofiel ook de ingestelde velden en bijvoorbeeld fasen erbij krijgt. Dit scheelt je tijd bij het invullen van de velden!

Lees hier meer.

7. Projectfase


 

 Je kunt een project opdelen in fasen. Een fase geeft aan in welk stadium een project zich bevindt. Deze fasering kun je vervolgens toepassen in de voor- en de nacalculatie waardoor je inzicht krijgt in de gebudgetteerde kosten en de werkelijke kosten per projectfase.

Als je de projectfases opnieuw wilt gebruiken, voeg je ze toe in het projectprofiel. Als je ze slechts voor één project wilt gebruiken, voeg je ze in de eigenschappen van het project toe. 

Lees hier meer.

8. Standaard inrichting


 

(checklist)

Controleer de standaard meegeleverde basisinrichting aan de hand van onderstaande rubrieken.

 • Autorisatie gecontroleerd
 • Rapportlay-out volledig
 • Berichtsjabloon in orde
 • Dashboard actief
 • Workflow gecontroleerd
 • Signalen gedeblokkeerd
 • Proces in testomgeving doorlopen

Conversie


Nadat je de inrichting hebt gedaan, moet je er nog voor zorgen dat de data in Profit komt te staan. Hoe je om gaat met conversiewerkzaamheden lees je hier.

Wat


 

Beschrijving


 

Advies


 

1. Gegevens importeren

Je kunt projecten met projectprofielen importeren. Profit neemt dan van het projectprofiel alleen de veldinstellingen over (het wel of niet wijzigbaar, zichtbaar of verplicht) en slaat deze op in een nieuw projectprofiel. De (voorkeur)waarden worden hierbij niet meegenomen voor team, fasen, voorcalculatie etc.

Lees hier de algemene importbeschrijving.

Dit vind je nu al standaard in Profit


We helpen je graag op weg met de standaarden die wij alvast voor je gemaakt hebben. Zo kan je sneller aan de slag. De standaarden zijn voor alle klanten beschikbaar.

Ga je nu starten met een nieuwe omgeving?

 

Als je vandaag gaat starten met een nieuwe omgeving die door ons wordt aangemaakt dan werk je met een template omgeving. Dit is een omgeving die naast de Profit-inrichting specifieke brancheonderdelen mee heeft gekregen. In deze omgeving hebben we bovenop de standaard Profit-onderdelen alvast inrichting voor je gedaan. Bijvoorbeeld aanvullende type dossier/workflows, declaratieprofielen, signalen, InSite-inrichting, autorisatie en weergaven.

Wat


 

Type


 

Beschrijving


 

Projectprofielen

Data

Er worden standaard een aantal projectprofielen meegeleverd.

 

 

Beschikbare cursussen


Wil je een cursus volgen over een onderwerp van dit thema?