Terugwerkende kracht

Tijdsafhankelijk corrigeren, toevoegen of verwijderen van mutaties.

Introductie

 

Alle relevante gegevens kunnen tijdsafhankelijk vastgelegd worden. Profit biedt de mogelijkheid om achteraf wijzigingen in geaccordeerde verwerkingen door te voeren, een terugwerkende kracht (TWK). Profit initieert automatisch een TWK, als je gegevens wijzigt die gevolgen hebben voor de loonberekening en tijdsafhankelijk worden vastgelegd.

Er zijn 3 soorten TWK-mutaties:

 • Correctie | Je overschrijft de foutieve invoer en voert de correcte invoer in. Profit rekent voor jou het verschil uit en verrekent dit.
 • Toevoegen | Je vult aan. Profit vult voor jou aan en voert dit door in de payroll.
 • Verwijderen | Je verwijdert de invoer. Profit voert deze wijziging door in de payroll.

De TWK-mutaties worden in de eerstvolgende verloning meegenomen, ze zorgen voor een gecorrigeerde journaalpost, een vervangende loonstrook en een aangepaste loonaangifte.

 

Voordelen:

 • Alle relevante gegevens tijdsafhankelijk vastleggen.
 • Profit corrigeert voor jou het verschil in de eerstvolgende periode.
 • Profit zorg voor een gecorrigeerde journaalpost, loonstrook en loonaangifte.

Automatische TWK

Handmatige TWK

 

Bereid je goed voorVoordat je direct aan de slag gaat met de inrichting is het goed dat je nadenkt over onderstaande vragen. Dit zijn bepalende keuzes voor de inrichting van het proces. Ga je dit samen oppakken met bijvoorbeeld een AFAS consultant, zorg dan dat je deze vragen goed hebt voorbereid voordat de consultant op de stoep staat.
 

 1. TWK
  Bepaal hoe de TWK wordt getoond op de loonstrook.
 2. Grensbedragen
  Bepaal of je een grensbedrag wilt instellen wat betreft TWK-stroken.

Tip van de consultantKies bij de werkgever op het tabblad Voorkeurwaarde payroll bij de instelling TWK-loonstroken afdrukken voor de optie Verschil loonstroken. De TWK-mutatie wordt dan als 'bijlage' gespecificeerd meegeleverd. 
Kies je voor de Vervangende loonstrook, dan is de TWK verwerkt in de oorspronkelijke loonstrook. Dan moet de medewerker de oorspronkelijke loonstrook vergelijken met de vervangende loonstrook. 'Zoek de verschillen'. 

Welke functionaliteit krijg je in

Wat richt je in.

1. TWK-stroken

 


 


Binnen de werkgever op het tabblad Voorkeurwaarde Payroll leg je vast hoe een terugwerkende kracht (TWK) mutatie zich toont op de loonstrook. 

Verschil loonstroken:
De TWK-mutatie wordt dan als 'bijlage' gespecificeerd meegeleverd. 

Vervangende loonstrook
De TWK-mutatie creëert een vervangende loonstrook. Deze loonstrook vervangt de oorspronkelijke loonstrook. De TWK-mutatie zelf is niet zichtbaar en wordt niet gespecificeerd meegeleverd.

Lees hier meer.

2. TWK-stroken onderdrukken


 


Je kunt het genereren van TWK-verschilstroken onder een bepaald grensbedrag onderdrukken. Hiermee voorkom je TWK-verschilstroken met zeer lage bedragen.

Lees hier meer.

3. Correctieperiode in lopend boekjaar


 


Een correctieperiode is een aparte verwerkingsperiode in het salarisverwerkingsplan van het huidige jaar.

Een aparte verwerkingsregel waarin je terugwerkendekracht mutaties kunt uitbetalen.

Lees hier meer.


De gehele inrichting van het salarisverwerkingsplan nalezen?

 

4. Jaaroverschrijdende TWK(optioneel)

Een jaaroverschrijdende correctie (TWK) is over het algemeen bedoeld om fouten in het voorgaande jaar te herstellen, waarbij tevens de loonaangifte en het jaarwerk wordt gecorrigeerd.
________________________________________
Let op:

Je hebt bij de jaaroverschrijdende correctie de mogelijkheid om maar één medewerker te verwerken en te accorderen.

Lees hier meer.


De gehele inrichting van het salarisverwerkingsplan nalezen?

 

Het proces

Profit initieert automatisch een TWK, als je gegevens wijzigt die gevolgen hebben voor de loonberekening en tijdsafhankelijk worden vastgelegd. Wat gebeurt er tijdens een tijdsafhankelijke mutatie? Waar vind ik wat? Wat moet ik wanneer doen? Omdat Profit de TWK-mutatie voor jou geautomatiseerd verwerkt is het gevolg van zo'n mutatie juist zo belangrijk.

Wat


 

Type


 

Beschrijving


 

1. Automatische TWK

Melding

Voor de meeste mutaties initieert Profit automatisch een TWK, als je gegevens wijzigt die gevolgen hebben voor de loonberekening en tijdsafhankelijk worden vastgelegd. Denk aan een wijziging in het salaris of het rooster van de medewerker, een nieuwe loonmutatie of een nieuwe waarde van een parameter van een looncomponent. 

Lees hier meer.

 

 

2. Handmatige TWK

Melding

Je initieert handmatige TWK-mutaties als je gegevens wijzigt die gevolgen hebben voor de loonberekening, maar die je niet tijdsafhankelijk vastlegt. Dit is bijvoorbeeld een aanpassing in de looninrichting, zoals de grondslagintelling of journalisering van een looncomponent of een wijziging in de geboortedatum van een medewerker.


Let op:

Profit geeft aan dat je een TWK zou moeten initiëren en gaat direct naar de Terugwerkende kracht functionaliteit. Klik op de actieknop Nieuw om de TWK daadwerkelijk te initiëren. 

Lees hier meer.

 

 

3. Correctie

Mutatie

Een (tijdsafhankelijke) correctie. Je muteert de huidige waarde, zoals deze had moeten zijn. Geen moeilijke berekeningen of tegenboekingen.
Denk aan een wijziging van het salaris of het rooster van de medewerker. Je opent de huidige regel en wijzigt wat niet correct was ingevoerd. Bij een loonmutatie overschrijf je de foutieve waarde met de nieuwe waarde evenals bij de waarde van een parameter van een looncomponent. 

Aan de hand van de TWK-melding, en of deze tijdsafhankelijk is, weet je of de mutatie een handmatige TWK vereist. 

4. Toevoegen

Toevoegen

Een (tijdsafhankelijke) invoer van nieuwe gegevens met een startdatum voor de voorlopige verwerking.

Denk aan een mutatie die vergeten is, of later nog wordt geaccordeerd en dus wordt toegevoegd.

Aan de hand van de TWK-melding, en of deze tijdsafhankelijk is, weet je of de mutatie een handmatige TWK vereist. 

5. Verwijderen

Verwijderen

Het verwijderen van data. Als deze mutaties betrekking hebben op de huidige of vorige verwerkingsperiode(n) is een TWK noodzakelijk. 

Denk aan loonmutaties die door een foute import op de verkeerde periode zijn geïmporteerd. 

Aan de hand van de TWK-melding, en of deze tijdsafhankelijk is, weet je of de mutatie een handmatige TWK vereist. 

6. Raadplegen TWK

Proces

Na de verwerking van de wijzigingen met TWK komen extra opties beschikbaar bij de overzichten en raadpleegfuncties, waarmee je het gewenste inzicht verkrijgt in TWK-mutaties.

Lees hier meer.

7. Journaalpost

Proces

In de journaalpost worden de correctiebedragen geboekt in de periode waarin de TWK mutatie betaald is. De journaalpost van de geaccordeerde periode waarop de TWK betrekking heeft, is namelijk al doorgeboekt en afgesloten.
In de Journaalpostanalyse worden de correctiebedragen dus alleen getoond in de periode waarin de TWK gestart is.

Lees hier meer.


Om inzicht te krijgen in de perioden waarop de TWK-bedragen betrekking hebben (de periode waarop de een correctie effect heeft) kun je gebruik maken van de Kostenanalyse.

Lees hier meer.

8. Betaling

Proces

Het betaalbestand genereert Profit afhankelijk van de instellingen van de werkgever wel of niet automatisch bij het accorderen van een salarisverwerkingsplanregel.

Lees hier meer.

 

Moet je de instellingen bij de werkgever nog inrichten? Doe dit dan alsnog.

 

9. Loonaangifte

Proces

Een TWK over een periode wordt afhankelijk van de status van de eerste aangifte van de betreffende periode, meegenomen in de eerste aangifte of zal leiden tot een correctieaangifte die meegaat bij de volledige aangifte van de eerste volgende periode.

Lees hier meer.

Dit vind je nu al standaard in Profit


We helpen je graag op weg met de standaarden die wij alvast voor je gemaakt hebben. Zo kan je sneller aan de slag. De standaarden zijn voor alle klanten beschikbaar.

Beschikbare cursussen


Wil je een cursus volgen over een onderwerp van dit thema?