Verwerken tot accorderen

Het salarisverwerkingsproces van A tot Z.

Introductie

 

Het doel van de salarisverwerking is de correcte berekening van het salaris. Als het salaris correct berekend is, volgen de loonstrook, journaalpost, betaling en aangifte. Kortom: het resultaat.

De salarisverwerking van één of meerdere perioden vindt plaats in de Salarisverwerkingscockpit. Hier zijn alle functies voorhanden, die noodzakelijk zijn voor een efficiënte salarisverwerking.

Voordelen:

  • Eén cockpit waarvandaan je alles kunt bedienen.

Lees meer over onderstaande deelthema's

 

 

1. Salarisverwerkingsplan

 

Voor iedere periode, waarin je salarissen verwerkt, voeg je een regel toe aan het salarisverwerkingsplan. Een regel in het salarisverwerkingsplan noemen we een perioderegel.

Op basis van de betaaldata, de periodetabel en het dagboek kan je het salarisverwerkingsplan inrichten.

2.  Periodieken toekennen

 

Op systematische wijze toekennen van loon aan je medewerkers.

Door het toekennen van periodieken tijdens de salarisverwerking ken je automatisch nieuwe treden toe aan de medewerkers.

3. Verwerken

 

Je start de salarisverwerking in de Salarisverwerkingscockpit. Deze actie kun je oneindig vaak starten.
Elke mutatie zorgt ervoor dat voorlopige verwerking opnieuw gedaan moet worden. Het is afhankelijk van de mutatie of dit voor alle medewerkers geldt of voor een bepaalde groep.

De salarisverwerking kun je ook 's nachts automatisch starten via de Profit Taakplanner.

4. Payroll Auditor

 

Veel controles van de salarissen voer je uit met analyses. Je controleert zo bijvoorbeeld of een medewerker onterecht een reiskostenvergoeding krijgt of onterecht verloond is met de groene tabel. Je bent veel tijd kwijt aan deze controles; ze zijn geen onderdeel van het proces. En als ze dat wel zijn, vergt dit heel veel handmatig zoekwerk. Dat kan slimmer!

De Payroll Auditor waarschuwt je, van tevoren, als zich een situatie voordoet in de salarisverwerking waar je aandacht aan moet besteden.

 

5. Dichtzetten

 

Als salarisadministrateur heb je te maken met declaraties en andere mutaties die op het laatste moment binnenkomen, vaak nadat je de periodieke controles al hebt afgerond.
Dit betekent dat je de periode opnieuw moet controleren.
Blijf altijd in control van je proces door de periode dicht te zetten en hierop controles uit te voeren. Mutaties verstoren je proces niet meer.

 

6.  Controleproces

 

Nadat je de salarissen van een periode voorlopig hebt verwerkt, biedt Profit je verschillende functies om de berekening van een voorlopige verwerking te controleren.

 

7. Accorderen

 

Met één druk op de knop accordeer je de salarisverwerking. Je sluit de periode af in Profit. 
Na deze actie volgt het Resultaat

  • Journalisering
  • Loonstroken
  • Betalingen
  • Aangiften

Het resultaat van de verloning inrichten is een must om goed in te richten!

8. TWK

 

Doordat in Profit alle relevante gegevens tijdsafhankelijk vastgelegd worden, biedt Profit de mogelijkheid om achteraf wijzigingen in geaccordeerde verwerkingen door te voeren. Een dergelijke wijziging noemen wij een Terugwerkende Kracht (TWK).

Beschikbare cursussen

Wil je een cursus volgen over een onderwerp van dit thema?